Zoek hier voor een term of een website:
boekhouder/accountant

De boekhouder

De boekhouder is iemand die voor u de financiële administratie bijhoudt. Ook kan de boekhouder voorraadadministratie en urenregistratie bijhouden. Een andere taak van de boekhouder is het debiteuren- en crediteurenbeheer. Als een goede boekhouder bereid is met u mee te denken, verdient hij zijn geld terug. Het is belangrijk dat boekhouders alles met u kan doornemen op uw niveau. Hij moet alles uit kunnen leggen vanuit uw perspectief. Misschien wilt u in het begin wel veel extra uitleg wat extra uren kost. Maar dan leert u wel veel dingen bij, waardoor u sommige dingen daarna zelf kunt en daarmee geld bespaart. Als u twijfels over iets heeft, is het goed om dingen aan uw boekhouder te vragen.


Ook is het handig als er een klik tussen u en uw boekhouder is. Het is altijd ten voordele van uw bedrijf als u en uw boekhouder goed met elkaar om kunnen gaan. Natuurlijk wilt u ook service voor uw geld. Dus een goede boekhouder moet altijd tijd voor u hebben, indien nodig tijd maken. Ook moet hij u serieus nemen, naar tevredenheid beantwoorden en langskomen wanneer het u schikt. Het is natuurlijk een voordeel als uw boekhouder uw business kent. Een boekhouder zal ook op de hoogte moeten zijn van de actuele ontwikkelingen binnen zijn vakgebied.

 

administrateur boekhouder accountant

 

De accountant

Het is een wettelijk vereiste voor ondernemers om een administratie te voeren. Dit laat hij meestal door een accountant doen. De accountant houdt zich bezig met zaken als accountancy, administratieve dienstverlening, personeels- en salarisadministratie. Ook kan de accountant advies geven over fiscale zaken. Door het zorgen voor het systematisch verzamelen, vastleggen en verwerken van de door u verstrekte gegevens, kan de accountant informatie krijgen voor het besturen en het functioneren van uw onderneming.

De overzichten die een accountant maakt, geven u een goed zicht of u goed op weg bent of dat u bij moet sturen. De accountant doet dit door het nauwkeurig controleren en samenstellen van uw jaarrekeningen. Ook geeft de accountant advies bij investeringen en financieringen. Het analyseren en interpreteren van uw administratie en jaarrekening is ook iets waar de accountant zich mee bezighoudt. Een goede accountant kan antwoord geven op vragen of verkoopprijzen goed zijn en hoe het gaat met de geldstroom. Ook ziet hij in of u voldoende middelen heeft om te investeren en wat deze investeringen op kunnen brengen.

Naast dit alles kan een accountant u fiscaal advies geven. U kunt met verschillende soorten van belasting te maken hebben. Een goede accountant kan advies geven over bijvoorbeeld de keuze van rechtsvormen, financiële planning of reorganisaties. Ook kan de accountant advies geven over pensioen en oudedagsvoorzieningen.

Ook zijn er twee beroepsorganisaties van accountants, voor de Registeraccountant (accountants met een universitaire opleiding) is er de Koninklijke NIVRA. NovAA is voor de Accountant-administratieconsulent (accountants met een HBO-opleiding). Hier kunt u zien of uw accountant betrouwbaar is en goed staat aangeschreven. U kunt ook bij de belastingdienst achterhalen of de accountant goed bekend staat.

Het is dus voor u belangrijk om u goed te oriënteren over wie u gaat inhuren. Hierbij moet u vooral op drie aspecten letten. U moet letten op de prijs, de kwaliteit en de service. Het is voor de prijs makkelijker voor u als de accountant een vaste prijs met u afspreekt. Zo komt u nooit voor verassingen te staan en loopt niet u een ondernemersrisico, maar de accountant zelf. Een signaal van kwaliteit is als uw accountant zich altijd aan de afspraak houdt. Service zit wel goed als uw accountant altijd tijd voor u maakt, uw vragen serieus neemt en deze naar tevredenheid beantwoordt. Als uw accountant voldoet aan de hiervoor genoemde eigenschappen, kunt erop vertrouwen dat u een goede accountant heeft.