Zoek hier voor een term of een website:
Wat verandert in 2024 belasting

Wat verandert in 2024 belasting

In 2024 gaat er in Nederland flink wat veranderen op het gebied van belastingen. Deze veranderingen hebben impact op een breed scala aan gebieden, van vermogensbelasting tot energiebelasting en van de reiskostenvergoeding tot de omgang met giften. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen, voorzien van praktische tips en adviezen om de veranderingen in jouw voordeel te laten werken. Een partner nodig die jou kan helpen met belastingadvies is Hartog Hoogveld.

Veranderingen in box 3

De belasting op vermogen in box 3 gaat flink op de schop. Het tarief voor inkomsten uit vermogen wordt verhoogd van 32% naar 36%. Daarnaast blijft het heffingvrije vermogen ongewijzigd op €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscale partners??.

Wijzigingen voor huizenkopers en -eigenaren

De grens voor de startersvrijstelling bij de overdrachtsbelasting gaat omhoog naar €510.000. Dit maakt het voor starters op de woningmarkt mogelijk om duurdere woningen te kopen zonder overdrachtsbelasting te hoeven betalen. Daarnaast wordt de belastingvrije schenking voor de aankoop van een woning afgeschaft??.

Klimaatmaatregelen

Er worden verschillende maatregelen genomen om klimaatvriendelijk gedrag te stimuleren. De energiebelasting op gas gaat omhoog, terwijl de belasting op elektriciteit juist daalt. Dit moet huishoudens aansporen om minder gas te gebruiken en meer over te stappen op elektriciteit??.

Veranderingen voor ondernemers

Voor ondernemers verandert er ook het een en ander. Zo wordt de MKB-winstvrijstelling verlaagd naar 13,31% en het maximale bedrag voor de regeling van excessief lenen bij de eigen vennootschap verlaagd naar €500.000??.

Aanpassingen in giftenaftrek

Vanaf 2024 moeten giften in natura van meer dan €10.000 aan ANBI's (Algemeen Nut Beogende Instellingen) worden ondersteund door een onafhankelijke waardebepaling om aftrekbaar te zijn. Dit is een belangrijke wijziging voor mensen die grote giften willen doen??.

Nieuwe regels voor expats

De 30%-regeling voor expats wordt aangepast. De regeling wordt beperkt tot inkomens tot de Balkenende-norm en de vrijstelling wordt stapsgewijs afgebouwd over een periode van 60 maanden??.

Hogere reiskostenvergoeding

Goed nieuws voor werknemers en ZZP'ers: de onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd van €0,21 naar €0,23 per kilometer. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren voor mensen die veel reizen voor werk?

Door slim in te spelen op deze veranderingen, kun je mogelijk belasting besparen of je financiële situatie verbeteren. Het is verstandig om je persoonlijke of zakelijke financiën goed onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen aan de nieuwe regels. Zo kun je het maximale halen uit de veranderingen in het belastingjaar 2024.