Zoek hier voor een term of een website:
Accountancy

Wat is een accountant? Accountancy intro

Een organisatie kent vaak verschillende belanghebbenden zoals aandeelhouders, werknemers en de fiscus. Zij hebben allemaal behoefte aan betrouwbare (financiële) informatie om beslissingen te nemen. Jaarrekeningen zijn een vorm van betrouwbare informatie. De meeste ondernemingen laten de jaarrekening door een accountant opstellen. Accountants zijn gespecialiseerd in het samenstellen, beoordelen en controleren van de jaarrekening. Aan de cijfers kan een accountant bijvoorbeeld zien of het verantwoord is om ergens in te gaan investeren of dat een bedrijf klaar is om naar de beurs te gaan.

Accountant

Ook kunnen accountants een administratie voeren of hulp verlenen bij het voeren van de administratie. Voor het verzorgen van belastingaangiften kunt u ook bij een accountant terecht.
Accountants geven zekerheid over de betrouwbaarheid van de cijfers. Zij adviseren u hoe tekortkomingen in de jaarrekening opgelost kunnen worden en verrichten bijzondere onderzoeken op het gebied van fraude, fusies, overnames en automatisering. Als de cijfers van het jaarrekening kloppen, geeft de accountant een verklaring af. Deze verklaring is belangrijk voor derden zoals bijvoorbeeld aandeelhouders, banken en de overheid.